Sastojci
6 – 8 osoba
- 1 kokoš (oko 2 kg)
- 150 g korjenastog povrća (mrkve, peršina, celera)
- 1 grančica peršina
- 1 grančica celera
- 2 žlice Vegete
- Za gris-knedle:
- 2 jaja
- 100 g Pšenične krupice
- 1 žličica Vegete
- 1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema
- 1.
Kokoš stavite u veći lonac i zalijte s toliko hladne vode da prekrije meso. Dodajte oguljeno korjenasto povrće, Vegetu i stavite na laganu vatru da zakipi.
- 2.
Kada zakipi, žlicom maknite pjenu i nastavite kuhati polupokriveno dok kokoš ne omekša. Potkraj kuhanja dodajte grančice celerova i peršinova lista.
- 3.
Za to vrijeme pripremite mješavinu za gris-knedle. U dubljoj zdjelici razmutite jaja, dodajte gris, Vegetu, nasjeckani peršin i pjenjačom umiješajte jednoličnu smjesu. Pokriveno ostavite stajati oko pola sata.
- 4.
Smjesu za gris-knedle premiješajte, žličicom oblikujte knedle, stavljajte u kipuću juhu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta.
Posluživanje
Toplu juhu poslužite s povrćem koje se kuhalo u juhi, a uz narezanu kuhanu kokoš poslužite umak od hrena ili umak po želji.
Savjet
Kuhani knedli ne smiju biti dulje vrijeme u juhi zato što će je “popiti”.